čtvrtek 23. dubna 2009

Pan Kučera z Rep po druhé...........

VÝSMĚCH NEBO BORDELISMUS


Není to tak dlouho, kdy na akademické půdě vysoké školy politických věd byla otevřena diskuse o pojmenování soudobé formy vlády počínaje rokem 1989. Již řecký filosof Aristoteles definoval a klasifikoval formy vlády na správné a nesprávné. U správných forem (monarchie, aristokracie, politeia) sledují vládci obecný užitek, u nesprávných (tyranie, oligarchie, demokracie) jen osobní blaho. Každá forma státu má svůj určující princip - oligarchie bohatství, demokracie svobodu. Na rozdíl od Platóna, který pojímal proměny forem státu jako negativní vývoj, se Aristotelés domníval, že jednotlivé formy mohou přecházet prakticky libovolně jedna v druhou. Aristotelés v této souvislosti definuje jak příčiny podobné proměny (vnitřní rozpory systému), tak i podmínky pro stabilizaci jednotlivých forem státu (včetně oligarchie a demokracie).


Demokracii považuje Aristotelés za nejlepší z nesprávných forem. Demokracie má některé přednosti, má však i řadu nedostatků. K ním patří např.:
• právo je založené na počtu a nikoliv na hodnotě lidí, • každý žije podle svého, • všechny úřady se volí ze všech občanů, nebo jsou losovány (původní výrok Aristotela) ze všech bez ohledu na jejich kompetenci.
Mezi přednosti demokracie na druhé straně patří to, že občané se mohou u moci střídat a to, že větší část lidu má více pravdy než jednotlivec.
Toliko v krátkosti.
Na akademické půdě se diskutovala ve filosofském duchu soudobá politická situace státu a hledal se správný, nebo výstižnější výraz formy vlády po roce 1989.


Již historik Jan Křen ve svých historických esejích vývoje češství uvádí, že vývoj v českých zemích byl a je vždy o mnoho let pozadu s porovnáním se západními zeměmi. Opíral se o fakta z doby příchodu slovanských kmenů (8.-9. století), dobu husitskou, období stavovského povstání i dobu pobělohorskou. Neopomněl se samozřejmě zmínit o období vzniku Československa, historickou etapu po mnichovské zradě a černé údobí po roce 1948. Všechny spojoval jeden prvek a to dynamika a vůle českého národa odstranit tento deficit lidského vývoje ke stavu vyspělejších západních států. V určitých obdobích se tyto vývojové deficity podařilo vyrovnat, někdy i předběhnout.


Za posledních dvacet let vývoje, kdy prvotní myšlenka národa a státu byla likvidace totalitárního režimu a nastolení demokratické vlády, byli již několikráte voleni zástupci lidu, kteří měli tento stát dovést do stavu fungující demokracie. Polistopadový vývoj však vykazuje jiný, nedefinovatelný směr a cíl. Propad mezi sociálními skupinami je daleko hlubší než byl kdykoliv jindy od vzniku republiky (roku 1918). V soudobé politice vznikla nová sociální skupina, skupina nedotknutelných . To je skupina lidí, která po listopadu měla určitý podíl na vládě, ale pro svůj osobní prospěch se zpronevěřila své povinnosti a danému slibu (Havel, Klaus, Rubáš, Gross, Langer, Kalousek a mnoho jiní). Svými vlivy a politicko-ideologickým zastoupením ve vládě připravili půdu i legislativu pro další profitování na lidské nevědomosti, v horším případě hlouposti. Není možné již mluvit o demokratické formě, přestože určité prvky demokracie si ponechává Tato forma vlády a polistopadová politická situace byla rozebírána a diskutována. V soudobém pojmovém slovníku politologů a filosofů není zatím správný výraz pro tento stav formy vlády. S demokratickým a právním státem, kde nejsou překračovány regule práva, nemá soudobá politická a vládní situace nic společného. Pro někoho zákon platí, pro někoho ne. Anarchie, není také správný výraz s odkazem na předcházející větu. Současná domnělá demokracie, kdy vláda řídí stát a koná pro blaho a v zájmu lidu, který ho volil, není také výstižné. Jen malý příklad. Stát neustále vymýšlí daně, poplatky a zase daně pro řádové občany. Daně platíme z nemovitosti, z příjmu, z vody, za spotřebu, za přidanou hodnotu, z ekologie a třeba za své miláčky psy atd. atd. Ekonomové si dali tu práci, že spočítali kolik v průměru občan zaplatí na přímých a nepřímých daních z těžce i lehce vydělaných peněz. Dostali se k zajímavému výsledku. Z každé vydělané stokoruny zůstane občanovi po odečtení na daňové poplatky pouze 18,- korun. Není se čemu divit. Stát potřebuje peníze na odměnu za svou " hm.. hm. dokonalou" práci SENÁTU , zaplatit stovky miliónů managementu státních podniků ČEZ, ČESKÉ DRÁHY. Jejich odměny byly dokonce mediálně zveřejněny. Jsou tu i jiné nezveřejněné příjmy jiných podniků se státní účastí, ale pro jistotu zamlčeny. Je to výsměch státu nad lidskou důvěřivostí a nevědomostí, ne-li hloupostí. Apeluji nyní na lidi vzdělané i nevzdělané, aby mi pomohli najít nový výraz pro soudobou formu vlády, když na akademické půdě se nám toto nezdařilo. Jeden ryze český výstižný výraz akademiky v závěru diskuse napadl:


FORMA VLÁDY: BORDELISMUS


autor: Dušan Kučera datum: 21.4.2009



Již podruhé pan Kučera zveřejnil na webu Republikánů svůj filozofující výlet do historie a na něj roubuje své pocity či teze , kterými se snaží pojmenovat velice rmoutivou situaci obyvatelstva českých zemí, respektive vládnoucí garnitury.



Opakuji znovu, že není horšího národa,než vlády který si ji volí a každý národ má takovu vládu, jakou si zaslouží. Kdysi se tímto výrekem proslavil jistý Kocáb. Všichni jsme tleskali jako pominutí. Nebylo by od věci, když nám vládnou dnes věsměs synci a někdy i vnuci tehdejšího senilního politbyra a při podívání do zrcadla bychom si dali pár facek . Ona ovšem naše sebestřednost a tupost roubená s namyšlení nám těžko asi něco takového dovolí......................



S teoretickým exkurzem do díla klasiků helenistické filozofie lze souhlasit. Mám jenom trochu obavy, zda pan Kučera při citaci Platona nezaměje formy vlády státu s charakterem státu. Ono by to v subtilnostech nemuselo býti jedno a totéž.

Osobně mne historik prof. Křen nevadí, ale mám zkušenost, že spousta historiků ho odmítá pro jeho problematickou minulost a ne zcela zbavení se pozitivistických hledisek v jeho dílech.Uvedené essaye jsem nečetl. Lze s nimi souhlasit v tom smyslu, že český národ ve svoji historii spíše dobíhal západní civilizační okruh, než aby byl tzv. napřed. Osobně vidím jako hlavní kámen úrazu jeho duchovní a později náboženské a ideové potácení se mezi germánským a panslavistickým tlakem a do toho leckdy mocensky implatované vazby na USA či VB.



Pan Kučera v poslední části svého zamyšlení zapomněl na mix dvou trendů. Jednak se tvořila při ekonomické a sociální transformaci nová elita společnosti a navíc ona se ještě musela vyrovnat s trendem, kterému je vystaven nový fenomen západní Evropy a zove se Nová třída.

Já rozumím frustraci, když se k těmto lidem dopracují mašinfíra, kurvička s profesí průvodkyně CKM, něco komunistických vexláků,bachař s fakultou StB a to bych mohl pokračovat.........nelze ovšem přehlédnout, že všichni byli pod jakousi kuratelou opravdových osobností typu Klaus, Zeman, Lux ,Olga Havlová apod.



Že dnes byli nahrazeni oblastním ředitelem RaJe, kandidátem oficírských výložek ČSLA, podnikovým právníkem a ve finále i toxikomanskou šlapkou je opravdu děsivé, ale pozor pane Kučera - on tento trend byl vždy pro společnost čížků signifikantní !



Nebudu dále zabýhat do podrobností - ono pane Kučera by jenom stačilo, kdyby jste si opatřil seznam polanců SPR-RSČ z posledního období jejich parlamentní činnosti. Kromě pana předsedy, jeho současné chotě a pana Zajíce jeden nádeník ducha vele druhého. Nakocen si vemte, z čeho se rekrutovalo současné vedení Dělnické strany !

Možná bordelismus,ale náš český - nikým neimportovaný ani nadekretovaný a tom to je !

Pravda vítězí aneb Válka s lidskou hloupostí je nekonečná

Jaroslav Vrána

Začnu několika citáty mužů znajíce mentalitu českého národa. Dám zde místo i ženě, která provázela po celý život guru "otce" české státnosti - adorovaného TGM - jeho ženě Alici.
- hrabě Thun, místodržící zemí Koruny české v rámci c.ak.monarchie - Čech, to je hulvát či posluha!
- zastupující protektor R.Heydrich - Češi, to jsou smějící se bestie. Ty ohneš, ale nezlomíš. Budeš jim stát na krku, budou se smát, sundáš nohu - seknou Tě.
- M.Dolejší , muž který odseděl za komunistů 19.let v kriminálech za politiku, další dva a půl mu byly odpuštěny ze zdravotních důvodů. Po uveřejnění Analýzy 17.listopadu byl na něj spáchán těžký fyzický útok. - Češi se jako národ přestali mít vůli chovat a v zásadě na podobnou kvalitu již rezignovali.
V české společnosti je čím dál tím více zřetelnější intelektuální sterilita a impotence a navíc absentuje běžná mužská odvaha.- A. Ch. Masaryk - Čech dovede být velkým přítelem, ale zato je-li nepřítelem pak snad není nepřítele strašlivějšího. Nestačí mu protivníka odzbrojit, bojovat důvodem proti důvodu, důkazem proti důkazu, to ne, on chce protivníka zničit, úplně zničit , připravit o chleba. Často se tato žena pozastavovala nad nepřímostí, oklikováním, lhaním a potměšilostí.

Tento nahodile vybraný vzorek citací má jedno společné. Je množinou postřehů či zhmotněných lidských zkušeností lidí, kteří neměli jediný důvod si náš národ idealizovat a zároveň měli tolik svobody či moci si dovolit říci, že KRÁL JE NAHÝ .To že to s čecháčkovskou dušičkou pořádně zahýbe, o tom nemám nejmenších pochyb. Ona byla vždy produktem maloměšťáckého prostředí, kterému připravil cestu vždy poblouzněný český intelektuál . Je upřímné a poctivé dodat, že leckdy bona fide a bohužel v nepostřehnutí, že je dotyčný umístěn či se stylizuje do role užitečného idiota.

Zase od nominálního tvrzení ke konkrétnímu faktu. Dnes již legendární K.Čapek napsal dnes schválně umlčovanou chválu na přijetí nové Ústavy tehdejšího SSSR coby právního fundamentu nové společnosti. Jenom, ať si ji dotyční přečtou a zjistí, jak se tento veliký, ale také naivní muž mýlil. Já ponechám stranou též zamlčovanou skutečnost, že tiše trpěl jakousi představou, že je ve stínu svého bratra Josefa.

Nebyl bych to já, kdybych si trochu zase historicky " nezašpásoval". Ono to bude zase v kontrastu s lidovými legendami - které byly vytvořeny mocnými ku prospěchu svému - .
Není to tak dlouho, co česká justice odsoudila k šesti letům nepodmíněně jistou dr. Polednovou, poslední žijící účastnici z procesu s dr. Horákovou. Co se týče uvedené Polednové, k tomu jsem se vyjádřil a "vyspořádal" v polemice s panem Šlechtou.

Ona dr. Horáková patřila k ženám, o kterých se tají jedno tajemství, které mohlo být v jejím životě při přijmutí Prozřetelnosti coby zásadního faktu jsoucna přímo fatální. Asi mnozí z nás slyšeli o zbourání Mariánského sloupu lůzou na podzim revolučního roku 1918. Také jsme byli dostatečně informovaní, že tento dav vedl opilec a Haškův kunčaft Franta Sauer. Jaksi nám už oficiální propaganda zapomněla sdělit, že ten, kdo navlékl smyčku provazu ha hlavu Panenky Marie byla v té době studentka práv mladičká Milada, provdaná Horáková. Hlava s této sochy se dokutálela k nohám dalšímu členy této skupiny anarchistů, pozdějšímu nositeli Nobelovy ceny za literaturu panu Seifertovi.

Já ponechám stranou takové skutečnosti, že "jako " náhodou ten den byla požární hotovost odvolána k připravovanému cvičení a policejní hotovost nikde. Ono se už vůbec nemluví o tom, že dotyčný dav táhl dále na Karlův most a zde chtěl zničit umístěné sochy. Pouze díky duchapřítomnosti honvédů, kteří byli ubytování v nedaleké nemocnici byla tato lůza rozehnána a zpacifikována přivolanou policií. Vše toto způsobeno pod vlivem doktríny Los von Roma šířené nevyššími vládními kruhy pro nakrmení vášní davu a splnění či dosažení jejich politických met. Aby toho nebylo málo. V tomto revolučním období spousta vrcholových politiků přestupuje od katolicismu k národnímu kališnictví. Je asi jenom ironií osudu, že někteří po roce 1945 přijímají v polokomunistických kriminálech od exkardinála Kašpara zpět atributy katolictví......
Jeden z nejvýznamnějších filozofů první čtvrtiny dvacátého století vytvořil esej nazvanou Masový člověk.
Jeho jedním ze základních atributů je naprostá indiference ke všemu specifickému. Dle názoru mnoha lidí , kteří jsou " zasvěceni" takový to jedinec v české společnosti převládá. On je schopen jeden den provolávat slávu vladaři a druhá den podepisovat petici za jeho přesvědčení. Osud dr. Horákové je přímo exemplární ukázkou. Ona hrdinka protinacistického odboje vítaná davy je cca za šest let předmětem petic, které plní koše a žádají její POPRAVU.
To pomíjím fanatismus tehdejšího komentátora ČsRo J.Rumla, který komentuje její popravu. Tento záznam jeho komentáře se po roce 1989 ztratil z archívu výše uvedeného média.

Žádné komentáře: