neděle 26. dubna 2009

Psáno pro web Spol.přátel MZ

26.4.2009 11:22:22 - Vrána Jaroslav
Mám rád historii, obzvláště historii politiky a je jedno zda orální či psanou. Pozorným studiem se člověk přesvědčuje, jak byli moudří již helenističtí filozové, kteří konstatovali, že politika přitahuje lidi vášní a do značné míry lidi zlé. Jsa tak trochu jansenita - tj. považuji lidi spíše za gesindel, než za vzor ctnosti. Nakonec ona je to jenom negace teze o nezkaženosti lidského jedince jednoho encyklopedisty.....
Moje bábrdle by řekla, že je to dobytek. Problém je v tom ,že tomu stačí nasypat do žlabu, podojit a občas vykydat hnůj a je klid. Těmto ,můžete sypat do žlabu furt a je to houby platné, když je chcete "podojit ", tak raději rozpráší tema plk. Kubiceho a to vykydání by mělo býti účinné pouze v případě, že by se spojily tři parametry - jejich krčky, konopný provaz a knadeláber. Jak ale konstatoval filozof Nové levice roku 1968 v ČSSR prof. Sviták v jiném kontextu, byla by to cesta od nikud nikam a proto volím cestu cynického šklebu, samoty a občas vypláznutého jazyka.
Mám vcelku solidního přítele židovského advokáta. Tento muž má kredit téměř regionálního experta na právo, je výborným znalcem starých dějin a navíc vyznavačm tradice židovství v tom smyslu, že navazuje ve svém soukromém životě na vše, co zanechalo Mojžíšovo Desataro. On je duchovně česko-bratrský,ale ve smyslu smíšení odkazu Jednoty bratrské a jistého klonu protestanského ve smysli misie do Čech. Znalci asi pochopí že spíše než evangelík je calvinista a tak trochu s respektem pro charismatiky.
Jsem přímo fascinovám jeho třígenerační rodinou a mravní integritou jeho i členů jeho velké rodiny. Je ovšem také nutno podotknout, že i když se při občasném styku s ním dostanu do diskuse, nevyhneme se semitské otázce. Vyprávěl mi jednou velice zajímavý příběh.

Žije nedaleko Káraného, městyse, ve kterém žil enfant terinble české předmnichovské politiky dr. Jiří Stříbrny.Tento muž měl býti jednou osloven panem Popperem -majitelem povoznictví. Popper se ho zeptal, proč on nemá tak rád Židy ? Dr. Stříbrný mu odvětil - pane Popper, vy jste obchodník a rozumíte obchodu. Já jsem politik , rozumím politice. nebudem si vzájemně překážet, že ne, budeme si každý hledět svého a můžeme býti dále přáteli....Pan Popper se zamyslel a řekl, oni pane doktore mají recht. Podali si ruce a dále se občas sešli na obecný kec!

Na můj vkus Jiří Stříbrný byl velkým hazardérem ve smyslu dryáčnictví, bonviánství a zálibě v karetním hazardu. Ale také to byl veliký politický talent - mezi námi Muž 28.října 1918. Jeho konec počal někdy v roce 1924. Tehdy při jakési audienci u TGM/který ho předtím proponoval a finančně i přispíval/ se dostali do jakési při. Dr. Stříbrný vmetl TGM do tváře něco v tom smyslu, že kdyby nebylo domácího odboje, tak do dnes jezdí s Benešem po světě hledají někoho, kdo jim pomůže vytvořit ČSR. TGM se urazil a odešel. Tehdejší kancléř dr. Smutný řekl Stříbrnému - Jiří, toto Vám starý pán nezapomene !
A začly se díti věci . Masarykovým lékařem, prof. Trýbou byl Stříbrný obviněn coby nositel luesu. Poté byl dále skandalizován a vyloučen z ČSNS. On ale dr. Stříbrný se nerad vzdával. Měl peníze a jistý politický vliv. Zahořkl, vymezi se proti Hradu a stal se jedním z jeho největší kritků včetně dr. Beneše. Osciloval mezi nacionalistickými a fašizoidními formacemi. K jeho cti slouží , že se nikdy nepropůjčil spolupráci s gen. Gajdou.
Tento boj nemoho ovšm vyhrát. Sice během okupace se dle zprávy četnické stanice v Čelakoviích choval příkladně a Beneš ve svoji mstivosti ho postavil před retribuční tribunál a byl odsouzen jako mnoho jiných k dlouhému žaláři. Zde tuším v oroce 1956 umírá........

Řeknu to zcela otevřeně, ono je TGM a Beneše obzvlášť svým způsobem DOST !

Žádné komentáře: